Rapport: Moord op Pakistaanse journalist in Kenia 'gepland'
08 Dec 2022
ISLAMABAD (AP) — De moord in Kenia op een uitgesproken Pakistaanse journalist was een "geplande moord", aldus een team van Pakistaanse onderzoekers in een rapport dat woensdag werd vrijgegeven, weken nadat de mysterieuze moord leidde tot veroordelingen en oproepen tot een onafhankelijk onderzoek.
Ondertussen heeft de politie van Islamabad twee in Kenia woonachtige Pakistaanse zakenlieden die Arshad Sharif in het Afrikaanse land hadden gehost, aangeklaagd wegens betrokkenheid bij zijn moord. Het rapport bood geen bewijs voor zijn beweringen en er was geen onmiddellijk commentaar uit Kenia.
De 50-jarige Sharif zat ondergedoken in Kenia om te voorkomen dat hij thuis zou worden gearresteerd op beschuldiging van belastering van de Pakistaanse nationale instellingen - een uitdrukking die wordt gebruikt voor critici van het machtige leger, dat Pakistan de helft van zijn 75-jarige geschiedenis heeft geregeerd.
Hij kwam op 23 oktober om het leven toen de auto waarin hij zat versnelde en door een controlepost buiten de Keniaanse hoofdstad reed en de politie het vuur opende. De politie van Nairobi sprak later haar spijt uit over het incident en zei dat het een geval van "identiteitsverwisseling" was tijdens een zoektocht naar een soortgelijke auto die betrokken was bij een kinderontvoeringszaak.
Het nieuws over de moord schokte Pakistan en dagen later kwamen duizenden naar de begrafenis van Sharif terwijl de natie rouwde.
De internationale mediawaakhond Reporters Without Borders eiste een onafhankelijk onderzoek. De premier van Pakistan kondigde een onderzoek aan en beloofde dat de bevindingen van de regering met het publiek zouden worden gedeeld. Het leger en de Pakistaanse journalisten eisten ook een onderzoek, net als de weduwe van Sharif, Javeria Siddique, zijn moeder Riffat Ara Alvi en andere familieleden.
In het 592 pagina's tellende rapport van de onderzoekers, ingezien door The Associated Press, staat dat de Keniaanse politie na de moord tegenstrijdige verklaringen aflegde. Als onderdeel van het onderzoek waren twee Pakistaanse functionarissen naar Kenia gereisd, waar ze een ontmoeting hadden met de politie en de gastheren van Sharif, de broers Kuram en Waqar Ahmed.
Volgens het rapport vertelde Kuram de rechercheurs dat hij op het moment van de schietpartij met Sharif in de auto zat en na het eten uit eten op weg was naar huis. Ze zagen de wegversperring, die volgens Kuram door overvallers was opgezet. Terwijl ze erdoor snelden zonder te stoppen, hoorde hij de dodelijke geweerschoten, zei hij.
Verhaal gaat verder
Kuram zei dat hij toen zijn broer had gebeld, die hem adviseerde door te rijden tot ze de boerderij van de familie bereikten, enkele kilometers verderop. Eenmaal bij het huis ontdekten de broers dat Sharif al dood was, aldus Kuram.
Het rapport wierp geen licht op de vraag of het Kurams account verdacht vond. Er stond alleen in dat de Keniaanse politie blijkbaar "gebruikt was als instrument" bij de moord, mogelijk met financiële of andere compensatie - nogmaals, zonder verder uit te wijden of bewijs aan te dragen om de beschuldiging te ondersteunen.
“Dit was een geplande, gerichte moord … in plaats van een geval van identiteitsverwisseling”, zoals de Keniaanse politie beweerde, aldus het rapport. Het onthield zich van iemand specifiek de schuld te geven, en zei alleen dat individuen in Kenia, Dubai of Pakistan een rol hebben gespeeld bij de moord.
Sharif was in augustus in de Verenigde Arabische Emiraten gebleven nadat hij Pakistan had verlaten en doorreisde naar Kenia.
Het rapport suggereerde verder dat de kogel die Sharif dodelijk verwondde, vanuit de auto of van dichtbij werd afgevuurd. Het werkte opnieuw niet uit.